Składniki: na biszkopt: - 6 dużych jajek - 1 szklanka mąki pszennej - 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki zimnej wody - szklanka cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - zielony barwnik spożywczy na krem: - 330 ml śmietanki kremówki - 250 g serka mascarpone - 300 g konfitury malinowej - 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: - 150 g czekolady deserowej - kwiatki z opłatka - 1/2 szklanki wystudzonej herbaty Robienie tortu najlepiej zacząć od przygotowania płotka z czekolady. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodać mascarpone i ubijać aż masa z powrotem zgęstnieje. Rozsmarować na papierze do pieczenia na kształt długiego pasa o szerokości około 10 cm. Formuła tortu jest bardzo lekka, niezbyt słodka więc świetnie się sprawdzi np. na dziecięcych urodzinkach. *tortownica 24 cm Ciasto zielone upiec na papierze do pieczenia (wielkość nie ma znaczenia, bo później będziemy je kruszyć). U nas też dziś na talerzu za sprawą tego kolorowego torcika z malinowym kremem. Z ciasta odłożyć 4 łyżki i wymieszać z zielonym barwnikiem. Na paterze ułożyć dolny biszkopt i zapiąć wokół niego obręcz. Takim optymistycznym akcentem witamy wiosnę, która jak na razie niestety jest tylko w kalendarzu. Bazowałam na malinowej konfiturze ale latem koniecznie dodajcie do kremu te świeże owoce. Na wierzch wysypać pokruszone zielone ciasto i ułożyć kwiatki. Przygotować biszkopt: białka wbić do metalowej miski i ubijać do momentu aż piana zrobi się sztywna.