Składniki (na formę ok 20x30 cm): - herbatniki (na 4 warstwy - około 2 duże paczki) - 1 puszka masy krówkowej - 600 ml śmietanki 30% - 1 śmietan-fix - 250 g mascarpone - 2 łyżki cukru pudru - 4 płaskie łyżeczki żelatyny - 1 kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych) - 1/3 szklanka cukru - 1 galaretka brzoskwiniowa - parę kostek czekolady - Przełożenie: herbatniki, połowa masy krówkowej, herbatniki, połowa jabłek, połowa masy śmietankowo-krówkowej, herbatniki, połowa jabłek, połowa masy śmietankowo-krówkowej, herbatniki, odłożona bita śmietana, ewentualnie starta czekolada. Sposób wykonania: - Warstwa jabłkowa: jabłka zetrzeć na tartce (na grubych oczkach), przełożyć na patelnię lub do garnka o grubszym dnie, podlać wodą, dodać cukier i gotować na małym ogniu aż się rozpadną.