Przepis
Sernik z pianką -sernik złota rosa -lany sernik
Serniki to nasze ulubione ciasta, pod każdą postacią , zawsze znikają jako pierwsze ze stołu.
Jakieś 20 lat temu poznałam przepis na "Lany sernik z rosą" konsystencja masy sernikowej jest tak rzadka że piekąc go po raz pierwszy miałam "serce na ramieniu " Jednak moje obawy były niepotrzebne, bo sernik wyszedł idealny. Po wystygnięciu, na piance, tworzą się niby kropelki rosy;)
Jeśli go nie piekliście to polecam, jest przepyszny :)
Nie wie jakim cudem go wcześniej nie opublikowałam :)
Sernik złota rosa
Ciasto:
125 g margaryny
pół szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
Ser:
kg sera mielonego ( użyłam z wiaderka, bez polepszaczy )
łyżka cukru z wanilią
3 -4 łyżki cukru
2 jajka + 4 żółtka
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe ( bez cukru)
pół szklanki oleju
Na piankę :
4 białka
pół szklanki cukru
szczypta soli
Z podanych składników zagniatam ciasto, wylepiam nim blaszkę ( 24 x 36) wyłożoną papierem do pieczenia.
Ser przekładam do miski , dodaję cukry, jajka, ser i olej , miksuję całość.
Budynie dokładnie mieszam w mleku i dodaję do sera, ponownie miksuję do połączenia się wszystkich składników. Masa jest rzadka i taka ma być. Przelewam ją na ciasto. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę około 45 minut .
Białka ubijam z solą i cukrem na sztywno. Wykładam na podpieczony sernik i piekę jeszcze około 20 minut, do lekkiego przyrumienienia piany, nie za mocno bo nie wyjdą „kropelki rosy”
Po upieczeniu zostawiam sernik na jakieś 15 -20 minut w lekko uchylonym piekarniku, następnie wyciągam i odstawiam do wystudzenia, wyciągam z blaszki jak całkiem ostygnie.