Choć ciężko jest wyeliminować plastik z naszego życia, warto przemyśleć choćby sposób w jaki przechowujemy żywność. W tym kontekście jesteśmy w stanie zastąpić plastik szkłem, co bardzo korzystnie wpłynie na jakość naszego pożywienia. Czego nigdy nie należy przechowywać w plastiku?
#Surowe jajka
Surowe jajka są podatne na atak bakterii E.coli i salmonelli. Bakterie, które pojawiły się w jajkach dużo szybciej rozmnażają się w obecności plastiku.
#Przetworzone mięso
Mięso gotowe do spożycia, np. Kotlety w panierce lub w sosie, przechowywane w plastikowych pojemnikach tracą swoje właściwości odżywcze i smak.
#Sałatki
Choć odpowiednie przechowywanie oddzielnie warzyw i owoców w plastiku jest korzystne, ponieważ zapobiegają wzajemnemu psuciu się ich, to z przechowywaniem sałatki jest inaczej. Traci ona bowiem swój smak i wartości odżywcze.
#Sery
Oprócz szybkiego tempa rozmnażania się bakterii istnieje również ryzyko powstania pleśni. Dzieje się tak dlatego, że większość serów zawsze puszcza wodę podczas przechowywania, a wilgoć sprzyja szybszemu psuciu się sera.
Warto wspomnieć o tym, że najlepszym rozwiązaniem będzie przechowywanie wszystkich produktów spożywczych w pojemnikach szklanych. Te wymienione powyżej są produktami wyższego ryzyka, jeśli chodzi o przechowywanie ich w plastiku. Prawdą jest jednak to, że większość produktów traci nieco na swojej jakości, kiedy jest przechowywana w plastikowych pojemnikach.