Składniki: - 2 woreczki kaszy jaglanej - 2 duże marchewki - 4 jajka - łyżeczka gałki muszkatołowej - sól, pieprz - natka pietruszki - masło klarowane lub oliwa do smażenia sos Placki robi się na prawdę bardzo szybko , a przy tym składniki potrzebne do ich wykonania są tanie . Często robię takie placki, gdy na gotowanie nie mam zbyt wiele czasu. Połączenie kaszy z słodką marchewką okazało się strzałem w dziesiątkę. Ścieramy na tarce na grubych oczkach. Placki podajemy na ciepło z sosem. Smażymy na złoto z każdej strony. Po wypróbowaniu tego przepisu stwierdzam, że kaszę jaglaną jadam jednak zbyt rzadko. Sposób przygotowania: - 20 dag twarożku kremowego - 3 łyżeczki chrzanu - sól, pieprz Kaszę opłukujemy na sitku najpierw zimną. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po łyżce masy. potem gorącą wodą (w ten sposób pozbawiamy się goryczki).