Prosta, smaczna, idealna do herbatki. składniki: 1 szklanka białek szczypta soli 1 szklanka cukru 100 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej typ 500 2/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao aromat/esencja waniliowa Foremkę na babkę ( u mnie o średnicy 20 cm z kominkiem) natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Gdy składniki się połączą dodać pianę z białek i dokładnie zmiksować mikserem na najniższych obrotach. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto, ja nakładałam na przemian jasna-ciemna-jasna-ciemna. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka, ok 35-40 minut, funkcja góra-dół. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2017/03/babka-marmurkowa-na-biakach.html