Składniki na ciasteczka: - 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka może być krupczatki) - 200 g masła (schłodzonego) - 1 jajko - 1 żółtko - 3/4 szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru z wanilią - 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego dodatkowo: - 1 białko jajka - 2 łyżki cukru - ziarno sezamu, słonecznika i wiórki kokosowe - Po schłodzeniu oderwać kawałek ciasta (pozostałe trzymać w lodówce), rozwałkować na grubość 3 - 4 mm, wycinać ciasteczka o średnicy 4 - 5 cm. - Białko rozmieszać z cukrem i smarować nim wykrojone ciasteczka. Takie ciasteczka mogę polecić nawet dzieciom, w porównaniu z tymi ze sklepu to te są w pełni naturalne. - Do mąki dodać masło i pokroić nożem na drobne kawałeczki - Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Chrupiące, lekkie i z mega zdrowymi dodatkami ciasteczka maślane o niskiej zawartości cukru. Dużych odstępów nie zostawiać, gdyż ciasteczka lekko rosną i to bardziej w górę.