Jeżeli lubicie wyroby drożdżowe, polecam spróbować inne przepisy: Jagodzianki Kiełbaski w cieście drożdżowym Ziołowy chlebek Bułeczki z suszonymi pomidorami Drożdżówki z serem Pyzy czyli kluski na parze Drożdżowe bułeczki z malinami Pizza z ricottą i szpinakiem Paszteciki z kiełbasą Calzone Caprese Drożdżowe paszteciki z chorizo składniki 1 jajko 50 g roztopionego masła 20 g drożdży 250 g mąki 1/4 szklanki letniego mleka kilka plasterków chorizo 5 pieczarek 3 łyżki pomidorowej passaty łyżka cukru 1 i 1/2 łyżki suszonego oregano pół małej cebuli łyżeczka sproszkowanego czosnku pół mozzarelli 1 roztrzepane jajko do posmarowania pasztecików Drożdżowe paszteciki z chorizo wykonanie: Z drożdży, mleka, cukru i łyżki mąki robimy zaczyn, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Czasami mamy ochotę coś przegryźć, ostatnio szukając w internecie natrafiłam na przepis na paszteciki drożdżowe z mięsem. W międzyczasie w małym rondelku podsmażamy pokrojone pieczarki z drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Na wysypany mąką blat wykładamy wyrośnięte ciasto i rozciągamy na prostokąt grubości około 5 cm. Generalnie nie lubię używać wałka do ciasta drożdżowego, zazwyczaj wychodzi ono wystarczająco elastyczne aby je uformować w dłoniach, ale jak ktoś woli to może użyć wałka. Smarujemy całość sosem pomidorowym, na to układamy plastry chorizo, następnie nakładamy pieczarki i rozkruszony ser mozzarella.