Jeżeli lubicie wyroby drożdżowe, polecam spróbować inne przepisy: Jagodzianki Kiełbaski w cieście drożdżowym Ziołowy chlebek Bułeczki z suszonymi pomidorami Drożdżówki z serem Pyzy czyli kluski na parze Drożdżowe bułeczki z malinami Drożdżowe paszteciki z chorizo Pizza z ricottą i szpinakiem Drożdżowe pierożki z kiełbasą składniki na około 10 pierożków 3 kiełbasy pół czerwonej papryki cebula szalotka mozzarella 150 - 200 g tartej goudy 15 g drożdży jajko 250 g mąki pół szklanki letniego mleka duża łyżka roztopionego masła 2 łyżki suszonej bazylii Drożdżowe pierożki z kiełbasą wykonanie: Z drożdży, letniego mleka, dwóch łyżek mąki i łyżki cukru robimy rozczyn, odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Chciałam zrobić coś w miarę prostego i dobrego dla narzeczonego do zjedzenia, ze składników które miałam w lodówce nie dało się zrobić jakiegoś wykwintnego dania, ale wpadłam na pomysł zrobienie drożdżowych pasztecików. Kroimy drobno paprykę, przekładamy do miski, dodajemy rozdrobnioną mozzarellę, tarty ser, ostudzoną kiełbasę z cebulą (starajmy się nie dodać tłuszczu który się wytopił z kiełbasy). Z ciasta odrywamy kulki mniej więcej wielkości piłki do ping ponga, w rękach formujemy okrąg, na środek nakładamy farsz i sklejamy jak pieroga. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i zostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Na początku mówił, że nie jest głodny, a rano gdy wstałam nie było ani jednego pasztecika, ha!