Tym razem postawiłam na gotowe chlebki pita, ale jeśli macie trochę więcej czasu zróbcie je sami 🙂 Mam dla Was jeszcze kilka greckich propozycji: – sałatka z grillowanych warzyw z halloumi – zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi – bulion z jajkiem z serem halloumi – sałatka grecka – sałatka z arbuzem i fetą – carpaccio z cukinii – sałatka grecka z quinoa – tarta z cukinią PRZYGOTOWANIE: 1 h 20 min ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: – 500 g mielonego mięsa wieprzowego wysokiej jakości – 1,5 czerwonej cebuli – 2 łyżeczki uprażonych i rozgniecionych nasion kopru włoskiego – sól i pieprz – kilka łyżek sosu tzatziki – łyżka posiekanej natki pietruszki – 1 łyżka oliwy extra virgin – sok z połowy cytryny – 4 chlebki pita PRZYGOTOWANIE: Moja nowa książka z kuchnią grecką ma cały rozdział z przepisami na souvlaki, a na jego wstępie siedem souvlakowych przykazań, z których najważniejsze są te że kebab to nie souvaki, podobnie jak gyros czy kalamaki (mięso na patyku), Kotleciki usmażcie z każdej strony, najlepiej smażyć je po 3 min z każdej strony na patelni z przykryciem. Następnie z tak przygotowanego mięsa zróbcie 11-15 niedużych podłużnych kotlecików, ułóżcie je na talerzu i wstawcie do lodówki na min 1h. Suvlaki to rożek z nadzieniem, rożek z chlebka pita. Z soku z cytryny i oliwy przygotujcie sos. To podstawowe danie uliczne, przygotowywane w tak wielu rodzajach, z przeróżnymi dodatkami i sosami. Chlebki pita delikatnie zmoczcie wodą za pomocą kuchennego pędzla, podpieczcie na suchej patelni lub w nagrzanym piekarniku.