Składniki: 300 g mięsa z piersi kurczaka 1 duży por 1 średnia cebula 1 czubata łyżka masła 3 łyżki śmietany 22% sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego estragonu olej do smażenia 1/3 szklanki wody Kurczaka oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na drugiej patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim z obu stron kurczaka (do lekko brązowego koloru). Na patelni rozpuścić masło i lekko podsmażyć na nim pora i cebulę. Doprawić solą, pieprzem i estragonem, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez ok. 15 minut. Kiedy kurczak będzie gotowy, na patelnię z porem dodać śmietanę i dokładnie zamieszać. Białą część pora pokroić najpierw wzdłuż, a następnie w poprzek w plastry o grubości ok. 0,5 cm.