Składniki na ciasto, forma o średnicy 21cm: – 3 szklanki startej marchewki – 2 szklanki mąki żytniej 2000 (lub mąki orkiszowej) – 1 szklanka rodzynek – 1 szklanka orzechów włoskich – 0,5 szklanki oleju rzepakowego – 2 banany – 3 łyżki cynamonu – 2-3 łyżki ksylitolu – 2 łyżki masła orzechowego – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: – 4-6 łyżek masła orzechowego – 3 garści domowego popcorn’u solonego – sól Banany obieramy, kroimy na kawałki, umieszczamy wraz z ksylitolem i masłem orzechowym w misie blendera i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji (można zrobić to widelcem). Jeżeli mamy tortownicę z odpinanym spodem – wykładamy dno papierem do pieczenia, zapinamy, nożyczkami odcinamy nadmiar papieru, a boki za pomocą pędzelka natłuszczamy olejem, jeżeli nie – natłuszczamy całość wraz z dnem. Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół, na dwie części i przekładamy 2-3 łyżkami masła orzechowego, solimy je. Wierzch ponownie smarujemy 2-3 łyżkami masła orzechowego, solimy je i posypujemy popcornem. Dodajemy mąkę, olej, proszek, sodę i cynamon, ponownie miksujemy lub mieszamy za pomocą widelca, czy trzepaczki do połączenia wszystkich składników. Uwierzcie mi, nie ma nic lepszego niż połączenie solonego masła orzechowego i słonego popcornu!