Składniki: - 500g mąki pszennej - szczypta soli - 130g cukru pudru - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 200g masła - 2 jajka - 3 łyżki płynnego miodu Krem: - 750ml mleka - 8 łyżek kaszy manny - 200g cukru - 200g masła Polewa: - 100g masła - 3 łyżki gorzkiego kakao - 3 łyżki miodu - 2 łyżki śmietany 18%, lub jogurtu naturalnego - 2 łyżki wody Miodowe blaty przełożone kremem z dodatkiem kaszy manny, potrzebują 1-2 dni, by zmiękły, ale smak ciasta od razu po spróbowaniu, wynagradza te dni oczekiwania :) Ciasto Stefanka znajdziecie również pod nazwą miodownika z kremem z kaszy manny. W garnuszku gotujemy mleko z cukrem, a kiedy zaczyna wrzeć, wsypujemy kaszę manną, mieszając teraz całość cały czas, do momentu, aż budyń znacznie zgęstnieje. - Masło ucieramy mikserem przez chwilę, aż stanie się jasne i kremowe, następnie stopniowo dodajemy po łyżce budyń z kaszy, do jego całkowitego wykorzystania. Dodatkowo: - 100g posiekanych drobno orzechów włoskich Ciasto: Przygotowanie: Ciasto: - Mąkę mieszamy z solą, cukrem, sodą i masłem. Krem: - W międzyczasie kiedy placki się pieką, przygotowujemy budyń z kaszy manny. Dzielimy ciasto na 4 równe części, owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. - Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blachę o wymiarach 21x21cm, wykładamy papierem do pieczenia, wałkujemy pierwszą część ciasta, na placek wielkości dna blachy, przekładamy go do blaszki wyrównując.