Zakwas na barszcz biały

Małgorzata
Wielkanoc
13.03.2017 15:54
Zakwas na barszcz biały

Składniki

  1. 5 łyżek mąki pszennej razowej typ 1850/2000
  2. 700 ml zimnej wody
  3. 4 ząbki czosnku
  4. 3 listki laurowe
  5. 5 ziaren ziela angielskiego
  6. 1 łyżeczka majeranku

Przepis

  1. zosnek obieramy i kroimy każdy ząbek na pół. Do słoika wsypujemy mąkę, dodajemy czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i majeranek. Wszystko zalewamy zimną, przegotowaną wodą i dokładnie mieszamy. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką lub gazą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kilka dni. Każdego dnia zakwas należy przemieszać.
  2. Po około 4 dniach zakwas powinien być gotowy. Wszystko oczywiście zależy od temperatury otoczenia. Z każdym dniem zakwas będzie mocniejszy i kwaśniejszy. Z tak przygotowanego zakwasu wyjmujemy czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Przelewamy do szklanej butelki i wstawiamy do lodówki. Zakwas możemy przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Na blogu jest również zakwas na barszcz z wysiewek.

Notes

  1. Na zdjęciu widoczny trzydniowy zakwas.