Pyszne dania z ryb: – kotlety rybne Przygotowanie: ok 30 minut Ilość porcji: 4-5 porcji SKŁADNIKI PULPETY Z DORSZA – 500 g polędwiczek z dorsza (filety bez skóry) – 4 kromki białego chleba (bez skórki) – 1 średnia cebula – 4 ząbki czosnku – 30 g natki pietruszki – 1 łyżka mielonego kuminu – 2 duże jajka – 1 łyżka soli – oliwa do smażenia SKŁADNIKI SOS POMIDOROWY – 2,5 łyżki oliwy – 1,5 łyżeczki mielonego kuminu – 1 łyżeczka mielonej kolendry – pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku – 1 średnia cebula – 125 ml białego wina – 1 puszka (400g) krojonych pomidorów – 1 świeże czerwone chilli – 1 ząbek czosnku – sól, pieprz – kilka liści świeżej mięty do podania Przygotowanie: Polecam Wam także pyszne przepisy na: – kotlet schabowy – schabowy inaczej – pulpety w sosie pomidorowym – zupa ogórkowa – zupa pieczarkowa – zapiekanki z pieczarkami – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie Na patelni rozgrzejcie ok 4 łyżek oliwy i podsmażcie kotlety partiami, smażąc ok 3 min z każdej strony. Do przygotowanej kaszy dodałam nieco warzyw – bardzo drobno pokrojoną marchewkę i białą rzepę. Nie dodaje się zatem na końcu przygotowania wody, a proces odparowania sosu jest jednoczesny z duszeniem pulpetów. 8 większych lub 10 malutkich kotlecików (jeśli ciasto nie jest zbyt zwarte wstawcie je do lodówki na 15-20 minut). Tak duście kotlety ok 13-15 minut, po czy odkryjcie całość i duście jeszcze 10 minut. Do ryby należy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, 2 roztrzepane jajka, kumin i sól. Teraz dodajcie pomidory z puszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, chilli drobno posiekane, sól i pieprz. Duście ok 3-4 min aż cebula nieco zmięknie. Następnie dolejcie wino i odparujcie je ok 3-4 minut. Gotujcie sos ok 10 minut a następnie włóżcie do sosu wszystkie kotleciki.