Ilość porcji: 6-10 Przygotowanie: 45 minut Składniki: – 2 łyżki masła – 2 marchewki – 2 łodygi selera naciowego – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 500 g grochu (waga suchego grochu) – 750 ml bulionu (mięsnego lub z samych jarzyn) – 2-3 listki laurowe – 1 łyżeczka suszonego tymianku – sól i pieprz Zapraszam także do innych przepisów na zupy z warzyw: – najlepsze przepisy na zupy kremy – zupa jarzynowa – zupa pieczarkowa – kalafiorowa – pikantna zupa z pora i soczewicy – zupa z zielonej soczewicy – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie Składniki grzanki czosnkowe: – kilka kromek bagietki – pół kostki masła w temperaturze pokojowej – 1 ząbek czosnku – sól A przecież pyszna grochówka nie musi być tłusta, a jeśli do przygotowania zupy użyjecie bulionu warzywnego, może być nawet wegetariańska 🙂 Moją zupę przygotowałam na bulionie wołowym, a podanie urozmaiciły grzanki z czosnkiem, które idealnie pasują do tej zupy. Moje skojarzenie z zupą grochową związane było ściśle z dodawanym do niej boczkiem lub golonką. Na maśle w garnku zeszklijcie cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek.