Brazylijskie coxinhas

Obiad

09.03.2017 17:52

Brazylijskie coxinhas

Bulion: 300 g mięsa z piersi kurczaka 4 szklanki wody 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1/2 białej części pora mały kawałek selera 2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 3 suszone liście laurowe 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki Farsz: mięso z przygotowanego bulionu 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia szczypta soli szczypta pieprzu sok z 1/3 cytryny 250 g serka twarożkowego (jak do smarowania kanapek) z ziołami Ciasto: 2 szklanki przygotowanego wcześniej bulionu 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko Dodatkowo: olej do smażenia mąka pszenna do podsypywania 4 jajka bułka tarta cytryna lub limonka do skropienia po przygotowaniu Bulion: Do dużego garnka włożyć oczyszczonego i umytego kurczaka pokrojonego na mniejsze części (jedną pierś kroić na 2-3 kawałki). Niestety nigdy nie byłam w Brazylii, więc mój przepis bazuje na opisach znalezionych na blogach kulinarnych i nie jestem w stanie powiedzieć czy tak właśnie powinna smakować oryginalna potrawa. Coxinhas to mięso kurczaka otulone w ciasto z bulionu i mąki i usmażone na głębokim tłuszczu. Smażyć na głębokim tłuszczu lub we frytkownicy (w temperaturze 190°C), po kilka minut (na brązowy kolor). Ciasto: 2 szklanki bulionu wlać do czystego garnka, postawić na małym ogniu i dodawać po trochu mąki, ciągle mieszając. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5 cm. Farsz: Kurczaka (wyjętego z bulionu) pokroić nożem na małe kawałki. Na każdym kółku kłaść łyżeczkę farszu z mięsa oraz pół łyżeczki serka. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodać pokrojonego kurczaka, sok z 1/3 cytryny, sól i pieprz. Do przestudzonego ciasta dodać 1 jajko i wyrobić ręką lub przy pomocy mieszadeł miksera.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/brazylijskie-coxinhas/