Tarta na cieście francuskim – składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 5-6 dużych pieczarek 1 papryka czerwona pół dużej cukinii 2 jajka kubek dużego jogurtu greckiego (400g) garść tartego sera żółtego (100g) sól i pieprz do smaku olej do smażenia Ciasto możesz delikatnie przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i obciążyć, a następnie podpiecz je w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 5-7 minut. Tarta na cieście francuskim to doskonały pomysł na pyszny i sycący posiłek, albo wytrawną, elegancką przekąskę. Na wierzch podpieczonego wcześniej ciasta w formie przekładamy przysmażone warzywa, rozkładając je równomiernie. Na patelni rozgrzej trochę oleju następnie wrzuć kolejno cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany i pokrojone warzywa. Warto zaopatrzyć się w obciążniki ceramiczne do ciasta, lub można do tego celu użyć np. suchych ziaren fasoli. Po tym czasie nasza tarta na cieście francuskim z warzywami jest gotowa do podania! Do przygotowania tarty na cieście francuskim potrzebna będzie nam odpowiednia do tego celu forma. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na drugi dzień. Jak tarta na szybko to tylko z użyciem gotowego ciasta francuskiego! Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykonać ciasto samodzielnie w domu. Przepis możesz dowolnie modyfikować- np. użyć innych warzyw, czy też urozmaicić tarte dodatkiem mięsnym takim jak smażony boczek czy kawałki kurczaka.