A jeśli lubicie pyszne letnie ciasta z owocami, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik z jagodami – ciasto czekoladowe z gruszkami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szynki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – racuchy z jabłkami – prosta szarlotka SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE PRZYGOTOWANIE: 50 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta SKŁADNIKI: – 300 g mąki pszennej – 100 g mąki ziemniaczanej – 100 g cukru białego – 2 łyżki brązowego cukru – 1 łyżeczka cynamonu – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 250 g masła – 1 jajko – 5-6 większych jabłek – ew 2-3 łyżeczki cukru pudru do posypania Przygotowanie ciasta należy zacząć od zagniecenia ciasta. Na jabłkach wyłóżcie kawałeczki pozostałego ciasta – odrywajcie z kuli po kawałku, lekko spłaszczajcie i kładźcie na ciasto. Tak przygotowane ciasto wstawcie na 30-40 minut do lodówki, zawijając uprzednio w folię spożywczą lub w folię aluminiową. Wyjmijcie z lodówki ciasto i podzielcie na dwie części (w stosunku 70:30). Po wyjęciu ciasta z piekarnika musicie zostawić je na czas studzenia. Na tak przygotowanym dole rozłóżcie jabłka (wcześniej j obierzcie i okrójcie w mniejszą kostkę o boku 1,2-2 cm. Wystarczy pokroić je na mniejsze kawałki i posypać cukrem z cynamonem. Tym razem to samo ciasto zrobiłam z jabłkami, tworząc tym samym pyszną prostą szarlotkę.