Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z kalafiora – placki z gotowanych ziemniaków – placki z ziemniaków i marchewki – placuszki pełnoziarniste z jabłkami – placki ziemniaczane z łososiem – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami Przygotowanie: ok 20 minut Składniki: – 4-5 ziemniaków – 1 jako – 4 łyżki mąki – pół cebuli – płaskie łyżeczki soli i pieprzu – śmietana do podania (12-18%) – pół czerwonej cebuli – 2 łyżki octu jabłkowego – 1 łyżeczka cukru – olej do smażenia - Ziemniaki i połowę tradycyjnej żółtej cebuli zetrzyjcie na tarce lub za pomocą miksera. Jajko możecie dodać a dwa sposoby – w całości, lub dodać żółtko do ziemniaków a jajko najpierw ubić a sztywno i dodać na sam koniec. Zachęcam także do podania z łososiem, rukolą, gulaszem lub na słodko jeśli tak wolicie. - Na koniec do masy dodajcie sól i pieprz, wymierzajcie i smażcie placki na oleju aż zarumienią się po obu stronach. Pierwszy raz dostałam cebulę do placków w jednej z restauracji w Zakopanym. Placki to jedna z częściej przygotowywanych potraw w moim domu. - Zanim zaczniecie robić placki pokrójcie cebulę z plasterki lub półplasterki.