Zupa serowa

Zupy
05.03.2017 21:00
Zupa serowa

Składniki: 2 litry bulionu z kurczaka 1 duży por (tylko biała część) 2 duże marchewki (z bulionu) 2 topione serki śmietankowe (200 g) 200 g sera cheddar 200 g łagodnego żółtego sera (np. gouda) 250 ml śmietany 36% pieprz do smaku szczypta startej gałki muszkatołowej łyżka masła Wcześniej należy przygotować bulion na kurczaku (z dodatkiem marchewek, które wykorzystamy do zupy serowej). Do ciepłej zupy dodać śmietany kremówki (aby się nie zwarzyła – do śmietany dodawać najpierw po łyżeczce ciepłej zupy, mieszać i dopiero taką dodać do zupy). Grzanki czosnkowe: 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku miękkie, podłużne, jasne bułki Bułki pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojoną w grubsze plastry marchewkę (miękką, z bulionu) i chwilę smażyć. Z mieszanki sera cheddar, łagodnego sera żółtego oraz serków topionych. Dodawać partiami w małych ilościach serki topione i starte żółte, cały czas mieszając, żeby sery się dobrze rozpuściły. Pora pokroić w plastry i zeszklić na maśle w dużym garnku. Po rozpuszczeniu serów zupę zestawić z palnika, lekko przestudzić i całość zblendować.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/zupa-serowa/