Do tego dania potrzebne nam będzie: 1 kg żeberek, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 3 łyżeczki łagodnej musztardy, sok z 1 cytryny, 3 łyżki sosu sojowego, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki oleju rzepakowego, 100 ml rumu. Muszę Wam powiedzieć, że rzadko zdarza mi się przyrządzać żeberka, bo – jak sami wiecie – nie jest to najzdrowszy kawałek mięsa (ale jakże smaczny). Oceń artykuł: (1 głosów, średnia: 5,00 z 5) głosów, średnia:z 5) Loading... Tak zamarynowane mięso pozostawiamy na 1 – 2 godziny, aby mogły przejść aromatem przypraw. Mięso dusimy przez około 1 1⁄ 2 godziny (do miękkości) pod przykryciem, na małym ogniu. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą: miód, obie musztardy, sok z cytryny, sos sojowy i oliwę. Następnie przekładamy żeberka do garnka lub brytfanny, podlewamy gorącą wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Żeberka dzielimy na mniejsze porcje, myjemy i odsączamy na papierowym ręczniku. Przygotowaną marynatą smarujemy nasze żeberka z każdej strony.