Masa serowa (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego lub gotowego sera do serników 8 jajek 100 g masła 250 g cukru pudru 3 łyżki cukru waniliowego 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki rodzynek 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego 150 g zimnego masła 1 jajko 1 żółtko (do posmarowania kratki z ciasta) Zimny sernik polukrować (około 3/4 szklanki cukru pudru dokładnie wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody). Na wierzch: lukier (3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki zimnej wody) kandyzowana skórka pomarańczowa Oddzielić białka od żółtek. Piec około 50 minut w temperaturze 170°C. Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawić jeszcze przez 10 minut przy uchylonych drzwiczkach. Z zimnego ciasta oderwać około 3/4, rozwałkować i rozłożyć równomiernie w blaszce. Na wierzchu sernika ułożyć paski wycięte z pozostałego rozwałkowanego ciasta i posmarować je żółtkiem. Masło, cukier waniliowy oraz cukier puder utrzeć na jasną masę. Na wierzchu pokryty kratką z ciasta i polany lukrem. Według mnie najlepiej smakuje z dodatkiem rodzynek oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej.