Ciasto czekoladowo-bananowe

Ciasta
27.02.2017 17:43
Ciasto czekoladowo-bananowe

Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy) Masa budyniowa: 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (60 g) 5 żółtek 500 ml mleka 100 g masła dodatkowo: 3 banany Na wierzch: 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady Zimną śmietanę 30% ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Żółtka ubić z cukrem na jasną masę. Żółtka wymieszać w garnku z cukrem i budyniem. Biszkopt przełożony kremem budyniowym z bananami. Piec około 35-40 minut w temperaturze 175°C (do tzw. suchego patyczka). Na wierzchu bita śmietana posypana startą gorzką czekoladą. Dodać mąkę, ekstrakt waniliowy oraz kakao i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość gotować, mieszając od czasu do czasu do uzyskania konsystencji budyniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/ciasto-czekoladowo-bananowe/