gałązki selera naciowego - garść pieczarek - 1 ząbek czosnku - 400ml czerwonego wytrawnego wina - 1 liść laurowy - kilka gałązek tymianku - 1 łyżeczka cynamonu - po 1/4 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej i goździków Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Sałatka z ogórka - 1 ogórek - sól do smaku - 100 ml octu - 100 ml wody - 4 łyżki cukru - 1/2 pęczka kolendry Ogórki kroimy w słupki i mocno solimy. Bułeczki - 500 g mąki pszennej - 1/2 łyżeczki soli - 3 łyżki cukru - 15 g świeżych drożdży - 350 ml ciepłego mleka - 2 łyżki oliwy Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Bułeczki na parze z wolno gotowaną wołowiną i świeżym ogórkiemWołowina - 1/2 kg mostka, łaty lub szpondra wołowego - 1 cebula - 1 marchew - Dziś proponuję na obiad bułeczki na parze z wolno gotowaną wołowiną i świeżym ogórkiem. Po tym czasie z ciasta formujemy bułeczki i ponownie odstawiamy, żeby wyrosły (na około 15 minut). Jest to pozycja stworzona przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości we współpracy z ekspertami kulinarnymi na promocję gospodarczą w ramach EXPO 2015. Zalewamy winem, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 3 godzin. Obsmażamy na patelni na dużym ogniu.