Domowy makaron do rosołu

Asia
Makarony
27.02.2017 12:26
Domowy makaron do rosołu

Przyznaję się bez bicia, że miała tu lekki wkład moja mama, która jak zobaczyła, że tak grubo kroję makaron to od razu pomogła mi go lepiej rozwałkować i pokazała, że jej sprawdzonym trikiem jest zwijanie cienkiego ciasta w kształt naleśnika, a następnie go krojenie w mega cienkie paseczki (podczas gotowania on troszkę urośnie). Łącznie: 20 min Liczba porcji: 6-8 Składniki: 2 jajka 6 czubatych łyżek mąki ewentualnie 1-2 łyżki wody szczypta soli Krok 1 Na stolnicę wsypujemy ok. 6 czubatych łyżek mąki na stolnicę i tworzymy kopiec z zagłębieniem do którego wbijamy jajka. Rozwałkowane ciasto zwijamy w zwarty naleśnik (przed zwinięciem musimy go troszkę podsypać mąką aby podczas krojenia się bardzo nie sklejał bo wyjdzie gruby makaron.) Jest to typowo niedzielna potrawa, która wychodzi najlepiej z dobrej jakości mięsa wołowo-drobiowego plus właśnie domowy makaron, który wykonasz w 20 minut. Kiedyś przygotowywało się go u mnie częściej, a wczoraj postanowiłam, że czas najwyższy abym samodzielnie się za niego wzięła. Może mi się tak tylko wydaje, ale każda zupa nabiera całkowicie innego smaku, a najlepszym przykładem jest rosół. Jeśli ciasto wydaje się zbyt twarde, robimy w nim dziurkę i wlewamy wodę. Jeśli ciasto klei się do stolnicy, podsypujemy je odrobiną mąki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://poprostupycha.com.pl/domowy-makaron/