Składniki: 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść z cukrem, jajkami, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i masłem pokrojonym w kostkę. W formie do pieczenia (o wymiarach ok. 23 x 28 cm) ułożyć warstwę ciasta na papierze. Prażyć na patelni na małym ogniu aż do uzyskania dość jednolitej masy jabłkowej. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Całość przykryć drugą warstwą ciasta (ciasto rozwałkowane na papierze łatwiej przenieść). Dwa opakowania budyniu przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodatek budyniu jest ciekawym urozmaiceniem tego klasycznego ciasta i muszę przyznać, że w takiej postaci smakuje równie dobrze 🙂 Na to ułożyć uprażone jabłka i wylać ciepły budyń. Każdą rozwałkować na papierze do pieczenia.