Orkiszowe faworki z wanilią słodzone erytrolem

Anna
Fit
21.02.2017 10:52
Orkiszowe faworki z wanilią słodzone erytrolem

Orkiszowe faworki z wanilią słodzone erytrolem Ilość to 100 faworków Wartość odżywcza i wymienniki 1 faworka to: WW = 0.208, WBT = 0.161, kcal = 25.35, węglowodany = 2.312g, błonnik = 0.234g, białko = 0.650g, tłuszcz = 1.502g, suma wymienników (WM) = 0.37, w tym procent WBT = 44 Składniki 2,5 szklanki (350g) mąki orkiszowej razowej 3 żółtka (60g) 1 całe jajo (50g) 6 łyżek (60g) mleczka kokosowego 3 łyżki (50g) masła ghee/klarowanego lub oleju kokosowego ziarenka z 1 laski wanilii 1 łyżka octu oraz Olej do smażenia 2-3 łyżki erytrolu Wykonanie Mąkę przesiej na stolnicę lub do misy miksera, dodaj miękkie masło ghee (klarowane)/olej kokosowy. Faworki z mojego dzieciństwa, które jadałam z wielką przyjemnością, były robione z mąki białej jak śnieg, z dużą ilością jaj, cukru pudru i smażone bez litości w głębokim tłuszczu. Teraz jednak taką przyjemność sprawiam sobie w zdrowo-słodkimi faworkami z mąki orkiszowej, z wanilią i bez cukru, ale słodzone jego zamiennikiem, czyli erytrolem. Całej słodkości faworkom nadaje puder z erytrolu, którego nie ma w cieście, ale jest go dużo na gotowych już faworkach i to w zupełności wystarczy, aby były zdrowo-słodkie. W każdym pasku na środku zrób podłużne nacięcie długości ok 2-3 cm i weź jeden koniec ciasta i przełóż je przez środek i wywiń z drugiej strony jak kokardkę. Nad dalszymi tez się nie znęcam, dlatego publikują przepis na zdrowszą wersję faworków z mąki orkiszowej bez cukru. Na takie faworki z powodzeniem mogą pozwolić sobie osoby, które poza cukrem nie jedzą również mleka i/lub całego nabiału. Rezygnuję z produktów, które mnie i mojej Rodzinie szkodzą, bo nie jestem sadystką i nie będę się znęcać nad najbliższymi mi osobami. 4. Z dodatku octu do oleju również możesz zrezygnować, ale ciasto bez dodatku octu wchłonie więcej tłuszczu. 2. Faworki koniecznie jeszcze ciepłe posyp pudrem z erytrolu, dzięki temu przykleją się do faworków. Nie, bo zmieniłam podejście do jedzenia i nie kręci mnie biała mąka z cukrem. Do mąki z masłem/olejem wlej jajka z mleczkiem. Złote faworki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.napolslodko.com/orkiszowe-faworki-wanilia-slodzone-erytrolem/