Ilość to 30 sztuk Wartość odżywcza i wymienniki 1 ciastka to: WW = 0.81, WBT = 0.39, kcal = 67, węglowodany z błonnikiem = 8.6g, błonnik = 0.53g., białko = 1.1g., tłuszcz = 3.93g., suma wymienników (WM) = 1.2, w tym procent WBT = 33 składniki - ½ szklanki rozpuszczonego masła (ewentualnie oleju) 100g - 1/3 szklanki puree z dyni (85g) – przepis na puree z dyni tutaj - ½ szklanki ksylitolu (100g) - 1 łyżeczka mieszanki cynamonu, imbiru oraz kardamonu - 2 szklanki mąki orkiszowej razowej (200g) - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - ¼ łyżeczki soli - 2 paski czekolady gorzkiej bez cukru (40g) wykonanie - Ksylitol zmiksuj z masłem (lub z olejem), dodaj puree z dyni oraz ekstrakt z wanilii. - Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. - Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj ( w 2-3cm odległości) powstałe kulki na blasze do pieczenia. Podstawa do przygotowania dzisiejszych ciastek jest puree z dyni, które można przygotować w większej ilości i przechowywać zamrożone. We wrześniu w mojej diecie pojawia się duża ilość dań z dynią w roli głównej. Tutaj znajdziesz przepis na pyszną zupę z dyni, soczewicy i płatków migdałowych. Jak lubisz granolę, to mam dla Ciebie świetny przepis na granolę z dynia. - W osobnej misce wymieszaj mąkę z solą, sodą i przyprawami. Ciastka możesz przygotować w wersji bezmlecznej, zastępując masło olej w tej samej ilości. Dynia jest tak delikatna w smaku, że jest lubiana zarówno przez dzieci jak i dorosłych. 3. Ciastka po upieczeniu i wystudzeniu możesz śmiało przechowywać przez wiele tygodni zamknięte szczelnie w szklanym pojemniku.