Polecam również inne przepisy na pierogi - Pierogi z botwiną i fetą - Pierogi z boćwiną, szpinakiem i fetą - Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem - Pierogi z mięsem z rosołu - Pierogi z gęsiną i śliwkami - Pierogi z mięsem - Pierogi z czerwoną soczewicą - Pełnoziarniste pierogi z truskawkami - Pierogi ze szpinakiem Pierogi z kapustą i pieczarkamiSkładniki (na 40 sztuk): 500g kiszonej kapusty 300g pieczarek 1 duża cebula majeranek pieprz 1 liść laurowy 3 łyżki oleju ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody szczypta soli Kapustę opłukać, odcisnąć, pokroić. Bawię się trochę, robiąc na niektórych z nich falbankę, by później usłyszeć: A te z falbanką to z czym są?:) W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić kapustę i liść laurowy, krótko obsmażyć, podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka (ok godziny). Na tej samej patelni obsmażyć pieczarki, żeby woda z nich odparowała. Jeśli macie swoją kiszoną kapustę - świetnie, ale jeśli kupujecie - zwróćcie uwagę, cy jest kiszona czy może kwaszona (z dodatkiem octu). Nie oszukujmy się, nie smakują tak jak te wigilijne, ale przecież nie oznacza to, że są gorsze. Przygotować ciasto: mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować ok 1 minuty od wypłynięcia (czas gotowania zależy od grubości ciasta). Póki kapusta się dusi, przygotowuję resztę składników nadzienia: obieram i kroję cebulę i pieczarki, a następnie je przesmażam. Przez cały rok wyczekuję Wigilii, by skosztować pierogów z kapustą i grzybami. Oczywiście inną, uboższą wersję pierogów - czyli z kapustą i pieczarkami. Na pozostałym oleju zrumienić cebulę, przełożyć ją na talerz. Od czasu do czasu kapustę przemieszać i dolać wody, żeby się nie przypaliła.