Jaglana tarta z kurczakiem i cukinią

Anna
Obiad
15.02.2017 21:33
Jaglana tarta z kurczakiem i cukinią

Inspiracja: Zawsze głodna Ciasto: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (około 1,5 woreczka) 2 jajka 2 łyżki tartego sera, np. parmezanu Sól Pieprz Szczypta ostrej papryki w proszku Farsz: 300 g piersi z kurczaka marynata do mięsa: 1 łyżka oleju, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ średniej cukinii ½ czerwonej cebuli kilka suszonych pomidorów (dałam 5 takich bez zalewy) 2 jajka 150 g jogurtu naturalnego - Farsz: Cukinię pokroić w plastry, lekko posolić i odstawić na 10 minut na sitku, aby puściła sok (ja poza sezonem używam mrożonej, więc tylko ją odmroziłam i odcedziłam, polecam ten trik, bo nie przepłacam za nią w zimę). Sól pieprz ½ łyżeczki oregano ½ kulki startej mozzarelli lub 2 łyżki startego sera Przygotowanie: - Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, a suszone pomidory w paski. Ostatnio lubię eksperymentować z niestandardowymi wypiekami, stąd pomysł w Gotowaniu za Głosowanie na tartę. Następnie do kaszy dodać jajka, tarty ser i ostrą paprykę w proszku, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej formy do tarty i za pomocą łyżki lub ręki rozprowadzić równomiernie po całym dnie i ściankach formy. Polecam podać ją lekko podgrzaną (wg mnie najlepsza), w towarzystwie lekkiej sałatki winegretem. Całość piec 20-25 minut w 180 stopniach do ścięcia masy i lekkiego zrumienienia wierzchu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/2017/02/jaglana-tarta-z-kurczakiem-i-cukinia.html