Oponki

Krzysztof
Przepisy
10.02.2015 10:21
Oponki

Przepis

Tłusty czwartek za pasem, więc już najwyższy czas pomyśleć o słodkich wypiekach na ten dzień. Przepis na te oponki wykorzystywany był w mojej rodzinie od pokoleń. Podobno takie receptury są zawsze niezawodne? Ja się przekonywać nie muszę, ten smak pamiętam z dzieciństwa i uwielbiam do niego wracać do tej pory. A Wam serdecznie polecam ten przepis. Obiecuję, że się nie zawiedziecie :)))

Składniki:

500 g białego sera półtłustego

3 jajka

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru pudru

1 łyżeczka octu

olej do smażenia

cukier puder po posypania

1. Do dużej miski przesiewamy mąkę z sodą, wbijamy jajka, dodajemy cukier puder, biały ser i ocet wymieszany z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie zarabiamy dłońmi lub mikserem. Z ciasta formujemy kulę.

2. Z całego kawałka ciasta odrywamy niewielkie jego części, wałkujemy na lekko podsypanym blacie i wykrawamy oponki (można to robić szklanką i kieliszkiem, foremką itp.). Dopiero gdy zużyjemy całe ciasto, rozgrzewamy olej.

3. Oponki smażymy na głębokim oleju z każdej strony na złoty kolor, a następnie osuszamy na ręczniku papierowym. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)