Pyszne danie, które znika z patelni w mgnieniu oka 😉 Składniki: 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 1 limonka 3 kawałki kory cynamonu po 3-4 cm 1 podwójny filet z kurczaka 1 papryka czerwona 20 g grzybów mun 1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej 1/2 łyżeczkai papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka curry 1-2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek 200 g makaronu ryżowego 5mm natka pietruszki Wykonanie: Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15-20 min., aby zmiękły. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodajemy starty imbir, skórkę z limonki, kawałki cynamonu oraz zmieloną trawę cytrynową. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę oraz czosnek. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Makaron ryżowy z kurczakiem curry, grzybami mun, imbirem, papryką oraz nutą limonki. Następnie wlewamy sok z limonki oraz sos sojowy i dodajemy grzyby mun. Gdy mamy ochotę na odrobinę egzotyki na naszym talerzu proponuję Orientalną Miseczkę. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, curry oraz pieprzem i solą.