Faworki

Ewelina
Desery
10.02.2017 18:58
Faworki

Faworki klasyczne

Składniki:

  • 500 gram mąki pszennej ( najlepiej typ 650)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól szczypta
  • 8 żółtek
  • 1 łyżka spirytusu
  • 3/4 - 1 szklanka kwaśnej śmietany

Mąkę pszenną, cukier puder oraz szczyptę soli mieszamy ze sobą. Do wymieszanej mąki dodajemy żółtka oraz stopniowo śmietanę.

Zdjęcie Faworki #1

Zdjęcie Faworki #2

Zdjęcie Faworki #3Całość mieszamy i ugniatamy do wyrobienia ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na stolnicy.

Zdjęcie Faworki #4

Przy pomocy noża wycinamy podłużne paski z nacięciem na środku.

Zdjęcie Faworki #5

Zdjęcie Faworki #6 Nasze faworki możemy zwijać bądź przekładać ciasto przez otwór. Faworki wrzucamy do rozgrzanego do 180 stopni tłuszczu. Do szerokiego garnka, w którym smażymy faworki wrzucamy maksymalnie 3-4 sztuki. Faworki smażymy po około 20 sekund na każdą stronę.

Zdjęcie Faworki #7

Zdjęcie Faworki #8

Faworki wyławiamy przy pomocy drewnianych patyczków następnie przekładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia z tłuszczu. Już schłodzone faworki posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcie Faworki #9

Zdjęcie Faworki #10

Jak smażyć faworki:

  • do ciasta dodajemy jedynie żółtka,
  • ciasto wałkujemy najcieniej jak się da,
  • dodatek spirytusu do ciasta zapobiegnie w pewnym stopniu wchłonięciu tłuszczu podczas smażenia,
  • faworki smażymy na oleju rzepakowym lub smalcu,
  • tłuszcz, w którym smażymy musi być nagrzany do 180 stopni Celsjusza, aby sprawdzić temperaturę tłuszczu.
  • jeśli nie mamy termometru cukierniczego (a pewnie mało, kto z nas go ma), aby sprawdzić czy temperatura tłuszczu jest odpowiednia należy wrzucić na olej niewielką ilość ciasta. Jeśli ciasto od razu wypływanie oznacza to, że temperatura jest już odpowiednia,
  • zamiast spirytusu możemy użyć octu. Ocet nie dodajemy do ciasta tylko do oleju, w którym będziemy smażyć nasze oponki. Ocet dolewamy jeszcze do chłodnego oleju, aby nie pryskał (wszystko razem musi się powoli rozgrzać).

Zdjęcie Faworki #11