Moja wersja oczywiście bazuje na makaronie typu kolanka z sosem z kremowego kalafiora z dodatkiem płatków drożdżowych i mleka roślinnego. Wegański MAC&CHEESE z kalafiora Składniki: - 200 g makaronu typu kolanka - 500 g głowa kalafiora lub 400 g mrożonego - 1 średnia marchewka - 1/2 małej cebuli - 1 ząbek czosnku - szkl. mleka roślinnego - 1 łyżka sosu sojowego - 1/2 szkl. płatków drożdżowych - 1/2 łyżeczki cukru - pieprz, sól Przygotowanie: - Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czy to spaghetti z tofu, świderki z sosem pieczeniowym lub rurki z smażonymi warzywami. Jednym z moich ulubionych dań makaronowych (zaraz po lasagne) jest mac&cheese, czyli makaron z sosem serowym. Dania z makaronem to bardzo dobra opcja na te dni, kiedy nie za bardzo ma się ochotę na gotowanie.