Podsmażany makaron ryżowy z glonami wakame i warzywami

Agata
Obiad
07.02.2017 15:59
Podsmażany makaron ryżowy z glonami wakame i warzywami

Glony Wakame są bardzo wygodne w przygotowaniu, kupić je można najczęściej w formie wysuszonych niteczek, które bardzo się powiększają po namoczeniu, dzięki temu też, paczka tej wartościowej zieleniny starcza na długo, bo wystarczy kilka suszonych niteczek, aby wzbogacić wiele różnych dań, i to nie tylko tych, inspirowanych kuchnią azjatycką. W zimie, to super sposób na pożywny posiłek, który dodatkowo fajnie nas rozgrzeje pikantnym chili oraz imbirem, a w cieplejszych miesiącach, to świetna opcja, gdy nie chce nam się spędzać za dużo czasu przy kuchence, a mamy ochotę na smaczne, kolorowe danie. You can also transform it into a ramen style dish, just add some dashi stock or a regular stock and few other, optional ingredients, like tofu, tempeh, miso paste, more vegetables etc. This dish is sweet&salty and it has a nice spiciness. Da się go również zamienić w pyszne danie typu ramen, wystarczy wrzucić go do garnka, dodać trochę bulionu dashi lub zwykłego i opcjonalne dodatki np. tofu, tempeh, pastę miso, więcej warzyw itd. Przygotowanie go jest bardzo wygodne, wystarczy zalać makaron oraz glony i posiekać odrobinę warzyw, które można też w opcji super szybkiej zastąpić mrożoną włoszczyzną albo chińską mieszanką. The preparation of this seaweed is easy, you just need to put them in a bowl or a jar, add some water, wait 10-15 minutes for them to expand and then drain them off. After that, just add them into a variety of dishes, soups (for example miso soup), or a quick stir-fry. Personally, I love dishes like this and prepare them often, no matter what time of the year it is. You can also transform it into a ramen style dish, just add some dashi stock or a regular stock and few other, optional ingredients, like tofu, tempeh, miso paste, more vegetables etc. I wystarczy jedynie odrobina, aby danie dzięki nim bardzo zyskało na wartości, co przydaje się zwłaszcza zimą, gdy liczba warzyw, oraz dostęp do świeżej zieleniny jest ograniczony. Smacznego ☺ Tasty dinner, quick and easy to prepare, full of colorful vegetables, warming chili, ginger and nourishing wakame seaweed. Wakame, also known as sea mustard are used commonly in Japan as regular vegetables. In winter, they are a great way to have a colorful meal, full of mixed vegetables, warming chili and ginger, and in other months its a great option when you dont want to spend too much time over the stove, and fancy a delicious, colored dish. Najprościej jest, wrzucić je do różnych zup, np. zupy miso, albo np. szybkiego w przygotowaniu makaronu z warzywami, który dziś prezentuję. This kind of meal is very convenient to prepare too, when you use rice noodles, which only need few minutes of soaking, in the same time you can soak the wakame and chop some vegetables. Glony wakame wystarczy wrzucić do miseczki z wodą lub słoika i po ok. 10-15 minutach odcedzić, następnie posiekać i dodać do potrawy. Sometimes you can even omit chopping the vegetables, when you want a super-fast option and use frozen chinese style mixed vegetables or any other kind really.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2017/02/makaron-ryzowy-stir-fry-z-glonami.html