Aksamitny sernik z czekoladą i kilka wskazówek jak upiec idealny sernik

Julianna

Ciasta

04.02.2017 14:29

Aksamitny sernik z czekoladą i kilka wskazówek jak upiec idealny sernik

Po tych wszystkich poradach myślę, że jesteście gotowi na upieczenie swojego idealnego sernika:)Polecam również inne serniki:na spód:150g pełnoziarnistych ciastek (digestives albo owsiane)50g masła2 łyżki kakaomasa serowa:750g twarogu śmietankowego150ml śmietanki 30%3 duże jajka1 szklanka cukru minus 2 łyżki1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowegosok i skórka z limonki lub cytrynygarść czekoladowych kropelekpolewa śmietanowa:150ml kwaśnej śmietany 18%2 łyżki cukruwiórki czekoladowe do posypaniaCiastka pokruszyć w malakserze, dodać miękkie masło i kakao, zmiksować do uzyskania kruszonki. Pieczenie sernika: formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, podpiekamy sernik przez ok 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy, aż masa na środku będzie ścięta (zazwyczaj ok 50 minut w zależności od wielkości formy). Jeśli pieczemy taki sernik w prostokątnej formie, które są zazwyczaj wykonane z jednego kawałka metalu, nie trzeba jej wtedy owijać folią, wystarczy po prostu wstawić do większej blaszki z wodą. Wstawiamy wtedy na dno piekarnika jakieś naczynie z gorącą wodą (ja w tym celu wykorzystuję np. metalową puszkę po brzoskwiniach). Serniki, których przepis nie wymaga pieczenia w kąpieli wodnej, lepiej jest piec w piekarniku z parą. Każdy piekarnik piecze nieco inaczej, u mnie np. wygląda to tak: nagrzewam do 180st, wstawiam sernik (tortownica 24cm), piekę 10 min, zmniejszam temperaturę do 130stC i piekę jeszcze ok 45 minut. Tortownicę wstawić do piekarnika, piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130st i piec jeszcze ok 45 minut, aż środek będzie ścięty. Można również kupić mielony ser w wiaderku, jednak warto wtedy zwrócić szczególną uwagę na skład, żeby nie zawierał polepszaczy i zagęstników (skrobi, mączki, gumy, żelatyny itp.). Przygotować polewę: śmietanę wymieszać z cukrem, wylać na sernik, piec 10 minut. W tym przypadku tortownicę należy szczelnie owinąć folią z zewnątrz i wstawić do większej blaszki, do której wlewamy gorącą wodę. Natomiast w sernikach tradycyjnych jajka lepiej dodać w całości, miksując je krótko z pozostałymi składnikami. Po upieczeniu nie należy od razu wyjmować sernik z piekarnika. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, uchylić lekko drzwi piekarnika i pozostawić sernik na godzinę. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180stC, do piekarnika wstawić naczynie z gorącą woda. Jest w tym sporo prawdy, ale dobry sernik to też zasługa składników i przestrzegania pewnych zasad podczas pieczenia.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://obiadgotowy.blogspot.com/2017/02/aksamitny-sernik-z-czekolada-i-kilka.html