Składniki na warstwę mięsną: 500 g mięsa mielonego (najlepiej jagnięciny, ale opcjonalnie można użyć mięsa mielonego wołowego lub z szynki wieprzowej) 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 3 małe cebule (ok. 180g) + szczypta soli 2 ząbki czosnku 3 średnie marchewki (ok. 260g) 1 puszka pomidorów krojonych (240g po odsączeniu) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki chilli lub malutka szczypta jeśli nie lubicie pikantnych dań 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku Niektórzy do tej zapiekanki dodają również seler naciowy i zielony groszek – poniżej jednak wersja minimalistyczna, którą śmiało możecie zmodyfikować o swoje ulubione składniki ;) Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree – Składniki: Składniki na warstwę puree: 1 kg ziemniaków 85g parmezanu 80ml śmietany 12% słodkiej 2 czubate łyżki masła sól, pieprz do smaku Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić cebulę, posolić i smażyć do czasu aż się zeszkli, następnie dodać czosnek, smażyć jeszcze pół minuty. W oryginale znajduje się mięso mielone z jagnięciny, ale spokojnie można użyć też innego gatunku mięsa i danie wyjdzie równie pyszne ;) Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę mięsną, a na niej następnie rozprowadzić warstwę ziemniaczanego puree. Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree – Wykonanie: Ziemniaki obrać, gotować w osolonej wodzie. Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree – czyli tzw. shepard’s pie. Jak mięso już się podsmaży, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano, cukier, słodką paprykę i chili.