Krokiety ze szpinakiem – czyli pyszne, chrupiące naleśniki w panierce :)

Helka
Obiad
05.03.2018 20:22
Krokiety ze szpinakiem  – czyli pyszne, chrupiące naleśniki w panierce :)

Składniki na ciasto naleśnikowe: - 2 jajka - 200g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki – przy założeniu, że 1 szklanka=130g) - 200ml wody (niepełna szklanka, ok. 4/5 wysokości)* - 200ml mleka (niepełna szklanka, ok. 4/5 wysokości)* - 1 łyżka cukru - szczypta soli - 2 łyżki oleju do ciasta + olej rzepakowy do smażenia Składniki na panierkę: - bułka tarta - jajko - olej rzepakowy do smażenia krokietów Ostudzić. - Przygotować naleśniki: Mąkę pszenną przesiać do miski, wbić całe jajka, dodać cukier (o ile robimy naleśniki w wersji słodkiej – jeśli robimy naleśniki na wytrawnie, to należy cukier po prostu pominąć), szczyptę soli, dwie łyżki olej, mleko oraz wodę. Składniki na farsz szpinakowy: - 450g szpinaku (świeżego lub mrożonego) - 250g sera feta - 2 łyżki gęstej śmietany 18% - oliwa z oliwek lub masło (do smażenia) - 3 ząbki czosnku - sól i pieprz do smaku Na patelnię dodać łyżkę masła, wrzucić szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (można dać więcej lub mniej czosnku – jak kto woli – ja daję standardowo 2-3 ząbki). Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na rumiano. Polecam również przepis na: Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami) Krokiety ze szpinakiem – Składniki: Smażyć krokiety (zaczynając od strony gdzie jest łączenie naleśnika), z każdej strony na złoty kolor. Z podanych wyżej proporcji wyszło mi 5 krokietów z naleśników o średnicy 28cm. Krokiety ze szpinakiem Krokiety szpinakowe – czyli pyszne, chrupiące naleśniki w panierce :) Krokiety ze szpinakiem – Wykonanie: - Przygotować farsz szpinakowy: Szpinak umyć, odsączyć i posiekać drobno. Podawać najlepiej na ciepło np. z sosem czosnkowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/2018/03/03/krokiety-ze-szpinakiem/