Przepis na: Deser Lusette z solonym karmelem Składniki: - 500 g mascarpone - 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (schłodzonej) - 2 łyżki cukru pudru - 3 wafelki Lusette o smaku nugatowym - 2 banany - 4 podłużne biszkopty Solony karmel: - 1/2 szklanki cukru białego - 40 g masła - 80 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% - 1/4 łyżeczki soli Na dno pucharków nakładamy po 2 łyżki sosu karmelowego, następnie nakładamy połowę masy wafelkowej, ścianki pucharków dekorujemy bananami pokrojonymi w plasterki, nakładamy po dwa podłużne biszkopty (ja je pokroiłam na połówki) na masę wafelkową. Sos musi lekko przestygnąć więc w tym czasie mascarpone miksujemy wraz ze śmietanką kremówką oraz cukrem pudrem (masa ma być sztywna), batoniki kruszymy lub kroimy na kwadraciki i wrzucamy (odrobinę odkładamy do dekoracji wierzchu) do masy, mieszamy łyżką. Gdy całkowicie się rozpuści i nabierze ciemno bursztynowego koloru (należy uważać,aby nie przypalić cukru bo sos będzie miał gorzki posmak) dodajemy masło i mieszamy, aż tłuszcz połączy się z karmelem. W drodze do sklepu powstał pomysł na deserki z masą mascarpone wymieszaną z wafelkami nugatowymi, bananami, biszkoptami oraz solonym kaaaarmelem! Myślę, że gdyby Bridget Jones go spróbowała przed kręceniem pierwszej części filmu to w chwilach totalnego doła, jak na prawdziwą singielkę nie objadała by się czymkolwiek lecz tym oto deserem. Na początku cukier będzie zbrylony, ale po chwili pięknie się rozpuści. Później nakładamy pozostałą masę wafelkową, polewamy wierzch solonym karmelem oraz dekorujemy wafelkami. Gdy zobaczyłam rano konkurs na Durszlaku “Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette! Deser Lusette z solonym karmelem - przepis krok po kroku Wykonanie: Solony karmel: