Sól himalajska, bo o niej mowa a tym artykule, jest niezwykle cennym minerałem o wielu prozdrowotnych właściwościach. Lista zalet jakie niesie za sobą jej spożyanie jest bardzo długa:
-Wspomaga trawienie
-Przyspiesza metabolizm
-Poprawia krążenie
-Wspomaga pracę serca
-Reguluje ciśnienie
-Podnosi poziom elektrolitów i wspomaga nawadnianie organizmu
-Łagodzi skurcze mięśni i bóle miesiączkowe
-Odżywia komórki mózgowe
-Wspomaga leczenie astmy poprzez inhalację
-Wzmacnia kości
-Wspomaga nerki i wątrobę
-Poprawia nastrój i dodaje energii
-Leczy migreny
-Działa przeciwbólowo
-Spowalnia starzenie
Warto więc używać soli himalajskiej w swojej kuchni. Możesz dodawać ją do potraw, lub przygotować napój z sokiem cytryny i ½ łyżeczki tej soli. Taki napój dodaje energii, działa przeciwbólowo, wspomaga trawienie i metabolizm oraz doskonale wpływa na zdrowie.