Składniki: około 250 g makaronu spaghetti lub bavette (połowa opakowania) 200 g wędzonego łososia 2 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów 2 garści rukoli 1/2 szklanki czarnych oliwek (opcjonalnie) 2-3 łyżki śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie) 3-4 łyżki oliwy z oliwek (użyjcie tej z suszonych pomidorów) pieprz sól Do podania: tarty ser np. parmezan lub gran padano Idealnie łączy się z sosami, czy z pesto. Makaron z wędzonym łososiem, rukolą i suszonymi pomidorami 2 duże porcje Sprawdza się również idealnie w potrawach z owocami morza, czy rybami. Smażymy 2-3 minuty i dorzucamy makaron i dodajemy śmietankę. Jak zwykle w przypadku makaronów jest to propozycja na pyszny, prosty i bardzo szybki obiad. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekany drobno czosnek, smażymy dosłownie chwileczkę, żeby czosnek się nie spalił.