owsiane pancakes z kokosem

Agnieszka
Śniadania
25.01.2017 20:19
owsiane pancakes z kokosem

Składniki

  1. OWSIANE PANCAKES Z KOKOSEM
    /przepis własny/
     
    Składniki na ciasto:
     
    35 g (1/4 szklanki) bezglutenowych płatków owsianych (Provena)
    35 g (1/4 szklanki) mąki kokosowej
    ok. 140-170 ml mleczka kokosowego
    szczypta soli
    duże jajko
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka suszonej żurawiny
    łyżka ekologicznej oliwy z oliwek extra virgin (Bio Levante)
    mała garść pokruszonych w blenderze plastrów kokosa (Bio Planet)
    łyżka erytrolu (Agnex)

Przepis

  1. Przygotowanie:Płatki owsiane zalać wrzątkiem do ich poziomu i odstawić na 5 minut.
    Następnie zmiksować je z mąką, solą, jajkiem, proszkiemdo pieczenia i erytrolem na gładką masę (która powinna być gęstsza niż na naleśniki),
    a następnie dodać drobno pokruszone plastry kokosa i suszoną żurawinę.
    Odstawić na 5 minut, aby żurawina wchłonęła nadmiar wilgoci z ciasta.Na patelni rozgrzać oliwę i rozprowadzić ją po całej powierzchni.
    Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni około 4 minut z każdej strony.
    Po tym czasie zdjąć i podawać z kawą,twarożkiem, plastrami kiwi i cukrem pudrem trzcinowym.