Wyborne bułeczki na śniadanie lub kolację do kubka kakao, herbaty czy kawy Ilość: 12 sztuk Składniki: ciasto: lukier: Do wysokiego naczynia wlewamy lekko letnie mleko, dodajemy 1 łyżkę cukru, pokruszone drożdże oraz 5 łyżek mąki. W międzyczasie w dużym naczyniu ubijamy 2 całe jajka, 1 żółtko (białko pozostawiamy do smarowania) z solą oraz pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Z każdego kawałka robimy wałeczki o grubości 2 cm i zawijamy spiralnie ruchem na około w ślimaczki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15- 20 min.). Wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto (nie może kleić się do rąk, w razie potrzeby dodać mąki). Potem bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy je w temp. 180 st. przez 20 min., aż się zarumienią.