Łopatka pieczona w kiszonej kapuście i ananasie

Kasia
Obiad
24.01.2017 11:12
Łopatka pieczona w kiszonej kapuście i ananasie

Jest to przepis Mariety Mareckiej z programu Abc gotowania-który bardzo lubię.mięsko wychodzi mięciutkie a kapusta jest przepyszna przez połączenie jej z ananasem -polecam Składniki: 1,2 kg łopatki wieprzowej 700 g kiszonej kapusty 1 puszka ananasa 1 łyżeczka kolendry 2 goździki 1 łyżeczka pieprzu zielonego ziarnistego-(lub czarnego jak nie macie) 2 ząbki czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 1,2 kg łopatki wieprzowej 700 g kiszonej kapusty 1 puszka ananasa 1 łyżeczka kolendry 2 goździki 1 łyżeczka pieprzu zielonego ziarnistego-(lub czarnego jak nie macie) 2 ząbki czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe sól 2 łyżki oleju + do smażenia 2 łyżki oleju + do smażenia Przygotowanie: W moździerzu ucieramy przyprawy: kolendrę, pieprz, ziele i goździki i sól od 0.5-1 łyżeczki. Na dnie naczynia ceramicznego układamy część kapusty, łopatkę, dodajemy listki laurowe, połowę ananasa i przykrywamy całość pozostałą porcja kapusty i ananasa. Kapustę mocno odciskamy i szatkujemy drobniej, ananasa odsączamy z zalewy, nie wylewamy jej i kroimy w sporą kostkę. Na drugi dzień łopatkę obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://swojskiejedzonko.blogspot.com/2017/01/opatka-pieczona-w-kiszonej-kapuscie-i.html