- Ciasto na pierniki powinno leżakować optymalnie ok. 3 tygodnie, ale jeśli z jakiegoś powodu zdarzy Ci się o nim zapomnieć, nie przejmuj się, te ciasteczka możesz upiec z surowego ciasta leżakującego nawet kilkanaście tygodni. Na szczęście udało mi się zagnieść ciasto na te pierniczki i upiec pierwsze świąteczne ciasteczka w zeszły weekend zanim jeszcze paskudna choroba postanowiła położyć mnie na łopatki. 🙂 SKŁADNIKI: 1/2 kg miodu 2 szklanki cukru 250 g smalcu 2-3 przyprawy piernikowe 1 kg mąki 3 całe jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli SPOSÓB WYKONANIA: - Miód, cukier, smalec, kakao i przyprawy podgrzać razem niemal do zawrzenia. - Pierniczki wyjdą smaczne, jeśli zamiast smalcu użyjesz margaryny do pieczenia lub masła klarowanego, nie uprzedzaj się jednak do smalcu, na tym składniku opiera się przecież ich tradycyjna staropolska receptura. Powszechną tradycją było też przygotowanie ciasta na pierniki w roku narodzenia córki, a po jego odpowiednim zabezpieczeniu ciasto zakopywano, a piernik z nich pieczono dopiero, gdy wydawano ją za mąż. Lubię też dobrą organizację pracy, w związku z tym staram się tak podzielić wszystkie prace przygotowawcze, aby ten przedświąteczny czas nie był zbyt nerwowy, dlatego to co można, przygotowuję dużo wcześniej. UWAGI: - Zamiast gotowej mieszanki przypraw do pierników do podanych proporcji na ciasto możecie użyć: 5 łyżek cynamonu, 2 łyżki kardamonu, 1 łyżka imbiru, 1 łyżka gałki muszkatołowej, 1/2 łyżki goździków. Tym bardziej ucieszyłam się na wieść, że istnieje przepis na staropolskie pierniczki. Nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez domowych pierogów z kapustą, ryby po grecku, barszczu, pasztecików z grzybami i słodkich lukrowanych pierniczków lub kruchych maślanych ciasteczek. z Owidza – miejsca w którym pracuję) przepis krążący z ręki do ręki od kilku dobrych lat. Ciasto na te ciasteczka przygotowujemy najlepiej 3-4 tygodni przed świętami, gdyż musi ono dojrzewać.