Polecam Wam także przepisy: – tort piernikowy – tort z nutellą i truskawkami – tort bezowy z malinami – tęczowy tort – tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami Przygotowanie: 2 h Przygotowanie: 2 h 30 minut Składniki biszkopt: – 7 jajek – 3/4 szklanki cukru – 1 szklanka mąki pszennej – 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej – 1 płaska łyżeczka czerwonego barwika Składniki pozostałe warstwy: – 400-450 g dżemu wiśniowego – 1/3 szklanki herbaty owocowej – 1/3 szklanki rumu – 400 g mascarpone – 400 g śmietany 36% – 3 czubate łyżki cukru pudru – pół łyżeczki barwnika (jeśli użyjecie czerwonego wyjdzie Wam kolor różowy jak na zdjęciu, możecie też wybrać inny kolor) Na górę tortu nałożyć warstwę kremu śmietanowego, dodać go także na bokach tortu na około połowę wysokości od góry. Są dwie szkoły – możecie wyjąc ciasto dopiero po wystudzeniu i za pomocą noża ściąć ewentualne wybrzuszenie z góry które nie będzie dobrze wyglądać na torcie. Możecie się teraz poczuć jak malarz, mając do dyspozycji dwa kolory kremu postarajcie się połączyć go w przechodzące na siebie kolory. Na koniec wymieszajcie obie mąki i barwnik, i dodawajcie mąki porcjami do jajek (podzielcie na 3-4 porcje) krótko miksując po każdym dosypaniu. Dlatego teraz stawiam na prostotę, dobre przepisy na biszkopt i sprawdzone na krem. To czas kiedy do ubitej piany należy dodać żółtka – po jednym, miksując na mniejszych obrotach. Wstawcie piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st C na 45-50 minut, sprawdzając jednak za pomocą patyczka czy ciasto w środku się dopiekło. Tak przygotowany krem najadajcie na boki tortu od dołu do góry, mniej więcej do 2/3 wysokości. Za pomocą długiego i ostrego noża najpierw odciąć jeden blat w wysokości 1/3: 2/3, a następnie resztę ciasta przepołowić i zrobić kolejne dwa blaty. Jeśli tak jak ja nie jesteście mistrzem cukiernictwa, możecie wykonać podobną dekorację złożoną z kremów w dwóch kolorach. Należy ubijać je aż zaczną robić się sztywne, wtedy nieco zmniejszyć tempo ubijania i dodawać cukier po łyżce cały czas miksując. Na krem nałożyć drugi blat i czynności powtórzyć: nasączanie herbatą, dżem i krem. Na blat wyłożyć połowę dżemu wiśniowego a następnie przykryć warstwą kremu śmietanowego. Możecie także w połowie studzenie odwrócić blaszkę do góry nogami, dzięki czemu ciasto powinno się wyprostować.