Wiele ziół ma niezwykłe właściwości. Możemy dodawać je do potraw, zaparzać lub robić z nich inhalację. Ich działanie zależy od rodzaju rośliny, z której są przygotowane i rodzaju ich stosowania. Zioła wpływają na nasz organizm w różny sposób. Mogą leczyć wiele chorób, łagodzić ból, poprawiać nastrój, a nawet odchudzać.
Jednym z takich ziół jest liść laurowy, który już od setek lat stosowany jest nie tylko do przyrządzania potraw, ale i do leczenia ciała i umysłu. Doskonale wpływa na nastrój, uspokaja i relaksuje ciało i umysł. Ponadto obniża ciśnienie krwi, łagodzi stres reguluje poziom cukru we krwi.
Liść laurowy możesz stosować w gotowaniu, jednak najlepszą metodą jest podpalenie go.
Podpal liść laurowy i umieść w naczyniu (upewnij się, że jest ono ognioodporne). Po kilku minutach olejki eteryczne w nim zawarte wypełnią pomieszczenie, w którym się znajdujesz i sprawią, że poczujesz się zrelaksowana, a Twój nastrój od razu się poprawi. Zauważysz również, że dużo łatwiej Ci się oddycha. Dzieje się tak dlatego, że olejki te zawierają substancje, które doskonale wpływają na układ oddechowy.