Keks Składniki: - 300 g mąki pszennej - 4 jajka - 170 g margaryny - 150 g cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 500 g bakalii, wymieszanych z mąką pszenną lukier królewski - 1 białko - 150 g cukru pudru do posypania - płatki migdałów dodatkowo - margaryna do wysmarowania formy - bułka tarta Przygotowanie: - Białka oddzielamy od żółtek. Od lat piekę to ciasto z jednego, sprawdzonego w rodzinie przepisu i za każdym razem się udaje. Tym razem postawiłam na orzechy laskowe, żurawinę, rodzynki, skórkę z pomarańczy kandyzowaną i chrupiące płatki migdałów. - Mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy i dalej ucieramy, aż ciasto będzie puszyste. - Ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywno i dodajemy do ciasta z bakaliami. - Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. - Stopniowo dodajemy 4 żółtka. Aby był rzeczywiście królewski, oblałam go najlepszym lukrem z białek i cukru pudru! - Do ciasta dodajemy wymieszane wcześniej z mąką, bakalie.