Pierniczki bakaliowe

Monika
Desery
24.12.2016 21:13
Pierniczki bakaliowe

składniki: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki mielonych migdałów 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 płaskie łyżki kakao 1/2 szklanki brązowego cukru 25 g miękkiego masła 1 jajko 10 łyżek płynnego miodu 1/3 szklanki małych rodzynków Pierniczki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu, w środku są miękkie a na zewnątrz lekko chrupiące, na drugi dzień wierzch również robi się miękki. Jeśli już coś robię to raczej z delikatną korzenną nutką, którą jeszcze staram się złagodzić dodatkiem polewy czekoladowej. W jednej misce wymieszać mąkę, mielone orzechy i migdały, przyprawę do piernika, kakao, sól i proszek do pieczenia. Pierniki nie należą do naszych ulubionych słodkości prawie wcale nie goszczą na naszym stole. Blaszkę wstawić do nagrzanego na 175 C piekarnika i piec ok 12-15 minut, funkcja termoobieg. Miękkie, nie są suche i z lekką nutką piernika.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2016/12/pierniczki-bakaliowe.html